Domowy wyrób alkoholu staje się coraz popularniejszy. Nie decydujemy się wyłącznie na produkcję tylko lekkich alkoholi, jak wino czy piwo. Wciąż dużym powodzeniem cieszy się u nas cukrówa, czyli bimber. Dobrze przyrządzony będzie wspaniałym dodatkiem podczas wielu spotkań czy nawet wesela.
W sytuacji, gdy chcemy zdecydować się na produkcję bimbru, musimy pamiętać, że powinniśmy wybrać do tego właściwy destylator. Wyjaśniamy, co należy o nim wiedzieć i jak powinny działać destylatory do bimbru.
Najważniejszy jest kocioł
Podstawą każdego destylatora jest kocioł. W nim ogrzewany będzie bimber. Same kotły powinny mieć solidnie wykonanie, najlepiej ocieplane, które zwiększa ich wydajność oraz oczywiście wpłynie na obniżenie kosztów energii, wykorzystywanej podczas produkcji bimbru. Kocioł posiada zazwyczaj pojemność od około 30 do 50 litrów. Jeżeli chcemy postawić na destylator wysokiej jakości, to podgrzanie bimbru do temperatury wrzenia może wynosić zaledwie 30-40 minut.
Kolumna rektyfikacyjna
Ogrzewany bimber doprowadzany jest do temperatury wrzenia. Potem alkohol musi zostać oddzielony od wody oraz innych dodatków, występujących w zacierze. Służy do tego kolumna rektyfikacyjna, która wypełniona jest specjalnym, najczęściej kwasoodpornym, wypełnieniem. To na nim właśnie osadza się woda oraz dodatki. Sam alkohol, w stanie lotnym, jest lżejszy od powietrza, dzięki czemu ucieka ku górze, nie osadzając się.
Chłodzenie w chłodnicy
Alkohol w stanie lotnym trafia następnie do chłodnicy. W niej dochodzi do skroplenia alkoholu, co jest kluczowym procesem. Sam bimber, gdy jest już skroplony, dostaje się do tzw. komory skraplania, z której jest on zlewany.
Wspomagające funkcje sterowania
Jeżeli jesteśmy na początku naszej przygody z wyrobem bimbru lub po prostu liczy się dla nas precyzja i łatwość działania, warto zastanowić się nad zakupem destylatora z dodatkowym systemem sterowania, który wspomoże cały proces.