Bogaty wybór cukierków

Wszyscy kochamy cukierki – barwne, smakowite przekąsek, które wciąż zaskakują nas swoim wymyślnym kształtem i nadzieniem. Do cukierków zalicza się cała gama różnorodności, jak pastylki, drażetki, landrynki, karmelki, toffi, irysy, sugusy, dropsy, krówki, żelki oraz wszelkie cukierki pudrowe. To jednak nie koniec, ponieważ cukiernicy wciąż zaskakują nas swoimi wyrobami!

cukierki wytwarzane w taki sposób, aby zaskakiwały dziwną formą, co często bawi najmłodszych zjadaczy łakoci. Na liście tych najbardziej dziwnych znajdziemy np. „słodkie strupy”, „gluty goryla” czy „mrówki w cukrze”.

Smakowity świat cukierka

Mimo bogatej różnorodności smaków i form można dokonać ogólnego podziału cukierków na kilka podstawowych typów. Zależy on od tego, w jaki sposób są one wyrabiane. Zaskakujące jest to, że skład większości z nich jest naprawdę bardzo prosty. Twarde słodycze produkuje się np. wyłącznie ze stężonego roztworu cukru z dodatkiem określonych barwników oraz aromatów. Tak na przykład powstają popularne landrynki.

Zaskakujące kształty

Równie popularne i smakowite karmelki wyrabia się z kolei z masy karmelowej. Jest ona przygotowywana w odpowiedni sposób, poprzez ugotowanie mieszaniny roztworu cukru, syropu skrobiowego oraz kilku dodatkowych składników. Krówki, irysy, toffi, sugusy i inne cukierki o bardziej miękkiej konsystencji powstają z podobnej masy, jednak z mniejszą zawartością syropu skrobiowego. A jak powstają żelki? Przysmaki te otrzymywane są one przez napowietrzenie roztworu cukru i syropu glukozowego z dodatkiem substancji zagęszczającej, takiej jak np. żelatyna. Warto dodać, że istnieją również cukierki pudrowe, które produkuje się ze specjalnie sprasowanego cukru pudru.

Dodaj komentarz